Veelgestelde vragen
maart 20, 2020 2024-06-17 12:18Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Heb je een vraag over onze diensten? Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen
Algemeen
Leerlingenvervoer is bedoeld voor kinderen met een structurele beperking, waarbij wordt uitgegaan van een periode van langer dan drie maanden.
Beide ouders of verzorgers kunnen afzonderlijk een aanvraag indienen. Dat betekent niet dat beide aanvragen goedgekeurd worden. Dat is namelijk afhankelijk van o.a. het afstandscriterium.
Is jouw kind niet in staat lopend of op de fiets naar school te gaan, bijvoorbeeld vanwege de afstand of een beperking? Dan kun je een aanvraag voor een vergoeding van leerlingenvervoer doen.
Leerlingenvervoer is alleen bedoeld voor kinderen die basisonderwijs of voortgezetonderwijs volgen. Voor studenten die een beroepsopleiding of hoger onderwijs volgen, bestaan andere regelingen. Het aanvragen daarvan loopt via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Het leerlingenvervoer is bedoeld voor kinderen die onderwijs volgen en een structurele lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking hebben. Ook kinderen die bijzonder onderwijs volgen, bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging, kunnen recht hebben op leerlingenvervoer naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school.
Regels
Leerlingenvervoer is vervoer van het adres waar het kind structureel verblijft naar school en terug. Een extra structureel adres wordt alleen goedgekeurd wanneer er geen extra kosten hoeven te worden gemaakt om naar het adres te gaan.
Als een kind tijdelijk in een andere gemeente verblijft en al een vergoeding voor leerlingenvervoer ontvangt, verandert dit de eerste zes weken niet. Na zes weken kun je, in overleg met de gemeente waar je woont, een aanvraag voor leerlingenvervoer indienen bij de gemeente waar jouw kind verblijft.
Er zijn verschillende soorten leerlingenvervoer:
- Fiets- of openbaar vervoer: de gemeente beoordeelt of het mogelijk is met de fiets of het openbaar vervoer naar school te gaan, zelfstandig of met begeleiding.
- Eigen vervoer: je verzorgt zelf het halen en brengen. De hoogte van de vergoeding is dan afhankelijk van het soort vervoer.
- Georganiseerd vervoer: een taxi brengt jouw kind naar school en terug. Dit geldt alleen voor kinderen die op geen enkele andere manier naar school kunnen. Twee werkende ouders zijn geen reden voor taxivervoer.
Zolang jouw kind toegelaten is tot een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs, kun je mogelijk aanspraak maken op leerlingenvervoer. Je dient dan wel te voldoen aan de regels uit de Verordening van jouw gemeente. De leerplichtige leeftijd speelt daarin geen rol.
Je kunt leerlingenvervoer aanvragen zodra jouw kind de leeftijd van vier jaar bereikt heeft en naar school gaat.
Wanneer de stage een onderdeel is van het onderwijsprogramma, dan kun je gebruik maken van leerlingenvervoer naar het stageadres. Ook voor het stage-vervoer geldt het afstandscriterium tussen het woonadres en de schoollocatie (in dit geval het stageadres). Lees meer over het afstandscriterium in de verordening van jouw gemeente.
- Vervoer naar buitenschoolse opvang of een oppasadres;
- Vervoer naar een dagbehandeling of therapeut;
- Vervoer naar dokter of ziekenhuis;
- Vervoer naar een logeerhuis;
- Vervoer naar het werkadres van de ouder of verzorger;
- Vervoer naar (sport)clubs of zwembad;
- Vervoer buiten de schooltijden.
- De gemeente is verantwoordelijk voor het organiseren van het vervoer;
- De uitvoerder is verantwoordelijk voor een correcte uitvoering van het vervoer;
- De school is verantwoordelijk voor de opvang van de kinderen als de taxi aankomt en bij het in- en uitstappen;
- Als ouder of verzorger ben je verantwoordelijk voor het gedrag van jouw kind. Als een kind zich misdraagt, kan het gebeuren dat hij/zij niet meer mee mag.
Aangepast vervoer
De Gemeentelijke Vervoercentrale Zeeland stelt de routes samen. Voor vragen rondom de chauffeur of de route, kun je met hen contact opnemen.
Tijdens de eerste periode, waarin jouw kind oefent zelfstandig (of met begeleiding) met het openbaar vervoer of met de fiets naar school te gaan, kun je aanspraak blijven maken op aangepast vervoer als jouw kind al aangepast vervoer had.
De chauffeur begeleidt de kinderen tijdens het vervoer. Als ouder of verzorger ben je zelf verantwoordelijk voor het gedrag van jouw kind. Blijkt toch extra begeleiding nodig te zijn, dan dien je als ouder of verzorger zelf mee te reizen. De gemeente stelt hiervoor een extra zitplaats ter beschikking. Wanneer problemen aanhouden, kan de gemeente ook besluiten het kind te schorsen en het vervoer te stoppen.
Voor vragen over het dagelijkse vervoer kun je contact opnemen met de Gemeentelijke Vervoercentrale Zeeland. Wil je een klacht indienen? Neem dan contact op via 088 – 2358030 of Groepsvervoer@gvzeeland.nl .
Nee, het vervoer vindt plaats in aansluiting op de schooltijden zoals die in het schoolplan staan. Jaarlijks wordt, aan het begin van het schooljaar, een vervoersplan opgesteld zodat het vervoer van meerdere kinderen gecombineerd kan worden.
Nee, het vervoer vindt plaats in aansluiting op de schooltijden zoals die in het schoolplan staan. Jaarlijks wordt, aan het begin van het schooljaar, een vervoersplan opgesteld zodat het vervoer van meerdere kinderen gecombineerd kan worden.
Als ouder of verzorger ben je op dat moment zelf verantwoordelijk voor vervoer. Je dient de wijziging door te geven aan de Gemeentelijke Vervoercentrale Zeeland via 088-2358040.
Eigen bijdrage
De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het soort vervoer waar jouw kind gebruik van maakt.
Nee, vergoedingen worden niet met terugwerkende kracht uitbetaald. De datum van binnenkomst van de aanvraag bij de gemeente is bepalend voor de uitbetaling van de vergoeding.
Nee, een voorschot op een vergoeding wordt niet gegeven. De vergoedingsopdracht wordt pas gegeven op het moment dat het leerlingenvervoer is toegewezen.
Gaat jouw kind naar het regulier basisonderwijs? Dan dien je als ouder of verzorger, met een jaarlijks inkomen hoger dan een vastgesteld bedrag, een eigen bijdrage te betalen. De hoogte daarvan is afhankelijk van het inkomen. Betaal je de eigen bijdrage niet, dan wordt het leerlingenvervoer stopgezet. Wil je een betalingsregeling afspreken? Neem dan contact met ons op via info@loketleerlingenvervoer.nl of vul het contactformulier in.
In overleg met Loket Leerlingenvervoer kan een betalingsregeling worden afgesproken.
Hoe kom ik in aanmerking?
Om voor leerlingenvervoer in aanmerking te komen, moet je zelf een aanvraag indienen. De goedkeuring van de aanvraag is afhankelijk van verschillende factoren.